Chlorella                  
Fytonutrienty v maličké tabletce

Něco o zelených potravinách

Mezi zelené potraviny se nejčastěji řadí mladý ječmen  a chlorella (existuje více druhů chlorell, mezi nejznámější patří pyrenoidosa či vulgaris). Na trhu existuje řada dalších produktů, které se též řadí mezi zelené potraviny. Jsou jimi např. spirulina platensis (sinice), alfaalfa (mladá vojtěška), mladá pšenice.                                                                                                Nelze říci, která ze zelených potravin je lepší a která horší. Každá je prostě jiná a převážně se konzumují kvůli rozdílným problémům.

Nejoblíbenější jsou mladý ječmen a chlorella a to zejména díky tomu, že fungují nejkomplexněji a vzájemně se v účincích dokonale doplňují. Mladý ječmen tzv. "sytí" - dodává tělu všechny látky, které potřebuje pro správné fungování, chlorella má velmi silné detoxikační účinky. Odstraňuje z těla všechny škodliviny a látky, které v našem organizmu nemají co dělat. Mezi ně patří těžké kovy, volné radikály, toxiny aj. Z tohoto důvodu si lidé oblíbili konzumaci obou zmíněných zelených potravin dohromady. Je známé, že při konzumaci mladého ječmene a chlorelly zároveň se účinky nesčítají (jako u klasických vitamínů), ale téměř násobí.

Proč zelené potraviny konzumovat?                                                                                                                      Většina současných potravin je prefabrikovaná. Obsahují nikoli jednotky, ale desítky emulgátorů (tzv. éček), konzervantů, chemicky vyrobených či upravených přísad atd.. Žaludek sice naplníme, ale nenasytíme! Naše tělo si z této stravy nemá co vzít a když už si něco vezme, není to většinou nic moc dobrého. Zelené potraviny jsou oproti tomu neskutečným zdrojem energie. Např. Mladý Ječmen Naturalis, který pěstuje          v Utahu americká firma Organic By Nature, Inc., obsahuje 9x více vitamínu C než pomeranč, 4x více železa než hovězí maso, 7x více vitamínu B1 než mrkev, 2x více bílkovin než vejce či 18x více vitamínu K než rajské jablko. Dr. Hagiwara (otec mladého ječmene) zkoumal téměř všechny dostupné plodiny a jejich nutriční hodnoty. K údivu všech zjistil, že obyčejná tráva není až zas tak obyčejná. Travina - mladý ječmen měl           ze všech zkoumaných plodin nejvyšší nutriční hodnoty a následně i účinky na lidský organismus.

Chlorella                                                                                                                        je jedna z nejstarších forem života na zemi, existuje již téměř tři miliardy let!       Svůj název si vysloužila díky své barvě a stavbě. Chloros řecky znamená zelený    a ella se dá z latiny přeložit jako malý. V přírodě existuje více druhů chlorell, nicméně nejznámější a komerčně nejvyužívanější jsou zejména tyto dvě: pyrenoidosa a vulgaris a to zejména díky vyšší nutriční výživnosti.

Chlorella pyrenoidosa je sladkovodní jednobuněčná mikroskopická řasa objevená v roce 1890. Opravdový zlom v popularitě chlorelly ale nastal až po 2. světové válce. Japonsko bylo tehdy následkem shození atomových bomb zamořené radioaktivními látkami. Lidé, kteří přežili, měli těžké zdravotní potíže a po generace se rodily postižené děti v důsledku ozáření. V té době se vzpomnělo na téměř zázračné účinky chlorelly. Dle vědeckých průzkumů měla chlorella z těla odstraňovat těžké kovy jako olovo, kadmium či  arzen a měla tlumit toxicitu způsobenou ozářením. Zanedlouho na sobě lidé pociťovali kladné účinky. Přestaly jim padat vlasy a zuby, nebývalo jim tak špatně a cítili se celkově "čistší". To byl důkaz, že chlorella opravdu funguje. Tato informace se velmi rychle rozšířila a chlorella se záhy stala nejoblíbenějším a nejkonzumovanějším doplňkem stravy. V té době si ji pravidelně dopřávalo cca 7 milionů Japonců.

Proces zpracování je u chlorelly stejně důležitý jako proces pěstování. Při správném zpracování se vstřebatelnost chlorelly do lidského organismu zvýší až 4x. Pakliže bychom chlorellu pouze sklidili a vylisovali do tablet, vstřebatelnost je cca 20%, ale když provedeme úpravu (dezintegraci - narušení buněčných stěn), vstřebatelnost rázem vzroste až na 80%, což je v současné době považováno za jednu z maximálních hodnot. Před nákupen chlorelly si raději vždy zjistěte, zda je dezintegrovaná!

Skutečnost, že zelené potraviny, též někdy nazývané jako super-potraviny neboli "superfoods" jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů či antioxidantů je všeobecně známá. Řada lidí na celém světě pravidelně konzumuje mladý ječmen s chlorellou. Různé testy i empirické zkušenosti konzumentů těchto super-potravin dokázaly, že mají pozitivní vliv na zdraví, snižují hladinu cholesterolu, pomáhají diabetikům při poruše imunity, napomáhají plodnosti či snižují riziko rakoviny. Mají unikátní moc chránit buňky v (nejen) lidském těle.           Pakliže zkonzumujete několik tablet chlorelly a zapijete je mladým ječmenem, vaše buňky jsou chráněny před škodlivým okolím, jako kdyby byly schovány v nějaké nepropustné bublině.
V dlouhodobém horizontu zelené potraviny pomáhají regenerovat buňky, napomáhají k ničení rakoviny,  přesněji napomáhají tomu, aby se vůbec nevytvořila.

Jak nám pomáhá chlorofyl?                                                                                                                 Díky tomu, že molekulární struktura chlorofylu je velmi podobná struktuře hemoglobinu, dochází ke zvýšení kvality a množství červených krvinek a tím k dokonalému okysličení každé buňky v těle. Organismus, včetně všech jeho orgánů, je v důsledku toho doslova nabitý energií. Chlorofyl, respektive rostliny obsahující velké množství chlorofylu, tak jsou oblíbené pro svoji schopnost zabraňování překyselení organismu, udržování hladiny pH v normě a tedy i snižování různých zánětů v těle. V neposlední řadě je chlorofyl často využíván jako desinfekční prostředek a to jak vnitřně, tak i zevně (např. pomáhá při hojení ran, zmírňuje příznaky při bodnutí hmyzem, léčí ekzémy či akné).

Dávkování                                                                                                                                      Chlorella pyrenoidosa je dnes běžně dostupná zejména ve formě malých tabletek. Dospělému člověku se doporučuje v průměru konzumovat 6 tablet 3x denně. Ty stačí jen zapít studenou vodou, nekyselým džusem či mladým ječmenem. Jestli jste ještě nikdy zelené potraviny nekonzumovali, je dobré začít s polovičními porcemi, aby si tělo navyklo na zdravý životní styl. Po 1-2 týdnech můžete bez starosti konzumovat výše popsaná množství.                                                                                                                                                     Na počátku konzumace zelených potravin se mohou dostavit bolesti hlavy, kožní exémy, nadýmání, zvýšená únava. Není to ovšem důkaz alergie či závadnosti výrobku, ale důkaz toho, že chlorella opravdu čistí Váš zanesený organismus. Zvyšte pitný režim, nepřestávejte s očistnou kůrou, Vaše tělo Vám brzy poděkuje.  Chlorella totiž okamžitě začne pracovat na regeneraci organismu a na odstraňování škodlivin z těla. Ty se vylučují standardními vylučovacími prostředky - močí, potem či stolicí. To vše jen dočasně, než se z těla odstraní návaly usazených škodlivin, které jste si v těle hýčkali dlouhá léta.                                                    Dbejte na rozestupy mezi konzumací zelených potravin a ostatního jídla (užívaných léků). Zelené potraviny      by se měly jíst nalačno! Tzn. 30 minut před jídlem nebo minimálně 60 minut po jídle.                                   Buďte poctiví v užívání a vytrvejte. Kdo očekává zázrak při občasném spolknutí tabletky, ten se ho nedočká. Harmonizace organismu se začíná projevovat po třetím měsíci užívání. Očista vrcholí až šestý měsíc. Organismu, který jste znečišťovali celá desetiletí, musíte dát trochu času tak, aby se mohl regenerovat.

Zde se můžete podívat na srovnání chlorelly od různých výrobců a zjistit, která je nejvýhodnější.

Pozor - ani chlorella na naprostou detoxikaci nestačí, nedokáže naše tělo zbavit těžkých kovů úplně.             To umí bezkonkurenčně zatím jen nanotechnologické produkty.